Tabung

Saturday, December 14, 2013

Pengalaman yang tak ternilai

Setelah sekian lama baru nak cite pengalaman waktu bersalin iman dulu.. Hihi.. Si kecik tu dah nak 10 bulan da.. Alhamdulillah.. Dikurniakan anak yang baik.. Comel (siapa tak mengaku anak sendiri comelkan hihihi)
So aku nak cite pengalaman aku mase nak bersalin kan nurul iman.. Aku memang da pasang niat nak bersalin kat sungai buloh.. Walaupun aku duduk meru dan jarang yang agak jauh tapi aku nak juga.. Sebab aku nak sangat cik suami tersayang masuk dalam LR mase bersalin.. Dan alhamdulillah dengan izin Allah aku dapat gak bersalin kat sana..
Cite dia macam ni.. Due date aku bersalin sepatutnya 25hb februari 2013.. Tapi aku bersalin awal 19hb februari 2013 bersamaan hari selasa.. Seminggu sebelum tu aku da keluar lendir coklat mase tu aku dah dup dap dup dap.. Cakap kan adi.. Abg.. Keluar lendir la.. Camne ni? Adi kate.. Sakit tak? Kalau tak sakit tunggu dulu.. Firasat aku kate aku tak akan bersalin lagi.. Walaupun aku takut kalau aku over due date sebab aku ade kencing manis mase mengandung.. Hari-hari pesan dengan baby dalam peyot.. Please baby.. Kite bersalin dekat sungai buloh.. Jangan duk lama2 sangat dalam perut ibu.. Ibu tak sabar nak jumpa kamu.. Hihi..
Mase tu aku da 39 weeks.. Dan bos aku da suh kerja dari rumah je sebab aku da sarat sangat.. Kalau terberanak kat ofis naya plak kang.. Hihi.. Masa tu memang tak larat nak bawak perut da.. Tapi aku masih amek order buat durian creape masa tu.. Hahaha.. Mengah2 mak buyong ni mengcreape anak2 ooii..
Sampai la isnin 18hb macam biasa aku kerja dari rumah.. Keluar lagi lendir coklat buat kali kedua.. Dalam hati aku rase macam da sampai masa nak bersalin da ni.. Aku mesej adi.. Sakit tak dia tanya.. Kalau tak sakit tunggu abang balik.. (boleh plak main tunggu2 yer sayang) so aku tunggu la sampai adi balik.. Tp muke dia relax je macam tak ade ape2.. Dia siap tanya.. Nak pergi dah ke? Takpe.. Kite tido dulu kalau betul2 sakit baru kite gerak.. Sebab kite orang tak nak kene patah balik.. Aku tido macam biase.. Tibe2 dalam pukul 330 pagi.. Aku rase macam nak berak.. Pegi toilet tapi tak boleh berak.. Dan ade lendir coklat lagi.. Aku rase dah sampai mase dah ni.. OMG nak bersalin dah aku? Aku cepat2 bagi tau adi.. Kita orang mandi.. Siap2 pergi hospital.. Sebelum pergi aku sempat minta ampun dekat mak mertua aku dan kakak ipar aku.. Masa tu laju je air mata aku mengalir.. Nak cakap tak boleh.. Sebab dah sebak giler.. Dalam 5 pagi kita orang gerak.. Singgah petronas jap beli makanan tuk alas perut.. Sempat lah alu capai kuih pau.. Mee megi cup tu.. Coklat snearkers(betul ke eja) air tin milo.. Nak makan bende lain kedai tutup mase tu.. Hihi..
Sampai hospital dalam pukul 630.. Nasib aku baik aku gerak pagi.. So tak ada jem mase tu.. Sampai2 aku kene buat HCG test nak check degupan jantung bayi.. Lame gak aku buat sampai kul 730 sebab bayi tido masa tu dan misi kene gerak2 kan perut aku bagi kejutkan baby.. Habis HCG test.. Aku kene check bukaan plak.. Dan doctor pelatih yang check aku tu kate dah 2 cm.. Kene tunggu ward.. Dalam hati aku dah gelabah dah.. Nak caik adi mase tu.. Misi kata kene tunggu dulu LR penuh.. Mase tu memang aku tengok ramai ibu2 nak bersalin.. Dan aku dah start dengar suara2 ibu2 yang bersalin masa tu.. Mase tu aku rasa nak lari dari hospital.. Sebab ngeri dengar suara dorang dok jerit.. Hihihi.. Time tu contraction dah makin dekat setiap 5-10 minit.. Aku jalan2 anak kat tepi kaki lima bagi cepat bukaan.. Sebab ada akak tu kate kalau kita jalan bukaan cepat buka.. Bila sakit aku jalan bile rasa sakit tu hilang aku duduk balik.. Sampai la tibe2 ada akak yang tengah tunggu turn nak bersalin ni tegur aku kata ada darah kat kain aku.. Bila misi check balik bukaan aku da 5cm! Makin gelabah aku.. Masa tu dok ulang2 la baca doa nabi yunus.. Bagi rasa sakit tu hilang.. Aku rasa macam nak berak tapi kene tahan.. Stress woo rasenye.. Misi suh duk dalam 1 bilik ni sementara LR kosong.. Aku pun baring la.. Tapi tak lame sebab aku tak tahan sangat.. Aku cakap..misi saya tak tahan.. Macam nak berak.. Misi kata bukan.. Awak nak bersalin dah ni.. Check balik bukaan 6cm.. Terus dorang tolak aku pergi LR.. Aku sempat cakap dengan misi saya nak husband saya.. Dan masa tu aku sempat capai  coklat sneakers dengan air zam zam.. Buat alas perut.. Hihi
Mase sampai LR air mata aku laju lagi ngalir.. Dalam otak aku pikir mak dengan adi.. Aku nak adi dekat aku mase tu ak.. Aku takut gile masa tu.. Jam masa tu dalam 1230 tengah hari.. Pukul 1 tibe2 doktor laki masuk.. Dengan sorang lagi doktor perempuan.. Aku harab sangat dia yang sambut baby aku.. Tapi rupanya tak doktor laki yanh sambut.. Adi masuk dalam LR dalam 15 minit lepas tu.. Masa tu leganya dapat tengok adi.. Baru semangat nak push..hahaha..
Adi masuk je aku terus nak push.. Seingat la aku push dalam 4 kali.. Alhamdulillah.. Allah permudahkan urusan aku.. Aku selamat bersalin kan iman pukul 130 tengah hari.. Allahhuakhbar.. Masa tu aku rasa macam2 perasaan dalam jiwa aku.. Sebak.. Happy.. Gembira.. Macam2.. Bila dapat tengok baby yang kita bawak dalam perut selama 9 bulan ada depan mata.. Tak terkata aku leh cakap.. Tengok muke comel mulus ni hilang rasa sakit tu ko.. Hihihi.. Alhamdulillah.. Fuhhh! Panjang gile entry aku kali ni.. Hihihi.. Balas dendam namanya ni.. Letih dah menaip.. Iman ngan ayah dia pun Dah tidoq.. Moh leh kita tidoq gak..
Jumpa lagi sayang2 semua.. Tata titi tutu..
Xoxo

No comments:

Post a Comment