Tabung

Saturday, December 17, 2011

Mirae song

tengah borak ngan mummy... tibe2 kuar lagu feveret aku time belajar dolu2.... huaaaaaaaaa~~ rindu..... :'(
lagu ni ari2 aku dok nyanyi... x kire nak gi klas ke, dlm bilik air ke, selalu sngat2... smp cik nida naik muntah dengar...hahaha... nasib la yer cik nida...kawan kamu ni memang begini... muahahaha.... ni time aku tengah dok giler2 dengar lagu jepun.... dok hafal... dulu thr fm ade segmen utk lagu2jepun,selasa kul 10 mlm... sanggup ni duk dengar siap pakse bdk umah join sekali... bestnyer~ sangat rindu time2 tu....  ni aaku tepek lirik dia yer....

Kiroro: Mirae


Hora ashimoto wo mite goran
Kore ga anata no ayumu michi
Hora mae wo mite goran
Are ga anata no mirai

Haha ga kureta takusan no yasashisa
Ai wo idaite ayumeto kurikaeshita
Ano toki wa mada osanakute imi nado shiranai
Donna watashi no te wo nigiri
Isshoni ayundekita

Yume wa itsumo sora takaku aru kara
Todokanakute kowai ne dakedo oitsuzukeru no
Jibun no sutori dakara koso akirametakunai
Fuan ni naruto te wo nigiri
Isshoni ayundekita

Sono yasashisa wo toki ni wa iyagari
Hanareta haha e sunao ni narezu

Hora ashimoto wo mite goran
Kore ga anata no ayumu michi
Hora mae wo mite goran
Are ga anata no mirai

Sono yasashisa wo toki ni wa iyagari
Hanareta haha e sunao ni narezu

Hora ashimoto wo mite goran
Kore ga anata no ayumu michi
Hora mae wo mite goran
Are ga anata no mirai

Hora ashimoto wo mite goran
Kore ga anata no ayumu michi
Hora mae wo mite goran
Are ga anata no mirai
Mirai e mukatte
Yukkuri to aruite yuko





-kawaie-

The moment

Assalamualaikum....

hari ni just nak share picture aku bertunang. iyerr kan..... dah berkurun baru aku nak letak picture2 aku.
hehehe... bukan artis pun kan... so aku letak awl ke lambat ade org kesah... huhuhuhu....tet!!

aku suke tgk picture tunang aku... if tengah x der nak buat ape... picture2 ni la aku duk tenung tgk...hehehe. bile tgk balik mcm ade 1 perasaan kat dilubuk hati... sayu, happy,gembira... sume ade.. dan bile tgk balik picture ni rase sayang dekat encik ehem..ehem.. bertambah2... rindu time ni.walaupun picture ni x seberapa tapi ni la kenangan yg dapat aku simpan untuk anak2 aku nnt... ekekeke...



Time ni tangan gigil2... oh saya sungguh malu dimase ini....



salam ngan bakal mak mertua..ngehh... hanya Tuhan yang tahu betapa pantasnya jantung aku berdegup time ni.... ok saya sangat gugup... pasti...

salam lagi...heee


bergambar lg.... me tengah menahan malu...sungguh


serius kan muke...

with my lovely mummy~~

dan lagi~ with encik ehem also...


-Love story-









Tuesday, December 6, 2011

Debaran

Salam n halu sume bloggers diluar sane.... ok mmg aku dah lame x meng'update' blog. x der mood nak update entry baru. just view blog jer skang ni.. huhuhu
.
.
.
.
skang ni musim orng kawen.. setiap mgu ade jer undangan majlis kenduri kawen yg aku dapat.. Alhamdulillah bg yang sudah selesai majlis, dan yg masih menanti.. semoga majlis kalian dipermudahkan segala urusan... dan aku juga salah sorng antaranye yang menanti dengan penuh debaran... dup dap dup dap...
.
.
.
.
mase type entry ni pun tgh berdebar... x sure sama ada aku berdebar sebab perut yang lapar minta diisi or kerana kesejukan dlm opis... huhuhu.. segala perasan bercampur baur. Dengan segala macam yg perlu dipikirkan aku berharap serta berdoa supaya  majlis aku dan semua b2b diluar sana dipermudahkan oleh tuhan. semoga lancar segala urusan... dan sentiasa dimurahkan rezeki... baru sekarang aku paham camne perasaan ex-b2b memikirkan persiapan majlis sendiri.
.
.
.
.
ok.. harus pergi makan ni... perut dah lapo minta diisi. jumpa lagi dilain entry... maaf kalo entry ni mcm tergantung ke ape sbb perut mmg tgh lapo giler. x mampu nak berpikir. hahahaha.... tata

-Love-


Friday, November 18, 2011

Last day at kabaz...

Hai korang... just nak share arini aku last day keje kat kabaz before start keje tempat baru.. seriously sebak.... pejam celik dah 1 tahun 5 bulan aku kat sini, kat sini lah tempat aku caik rezeki, belajar benda baru.. dapat kawan baru.. pahit manis walaupun mungkin kejap tapi banyak makna untuk aku... 


Buat teman- teman seperjuangan, Ira, Raswan, zarul a.k.a Sifu, ejat, saipul the mr Jawa huhu.. hilmi, syazani, fendi, zul, Muiz jeng3.. En Asyuk, abg rezal, Musli, syazwan, bro azrul,.. gee~~, nisa.. ramai lagi yg aku x sebut.. kenangan sewaktu berkerja dengan korang akan aku ingat dan kenang sampai bile2. Thanks atas setiap tunjuk ajar korang sume... doa aku moga Allah memberikan kebaikan keatas kamu semua.. 

Untuk en Asyuk kalau en asyuk baca thanks sebab bagi peluang saya kerja kat sini... huhuhu... susah nak jumpa ngan bos yg gile2 cam en asyuk... hihihi....


Semoga Kabaz akan terus maju dimasa yg mendatang.... 


-Ryn-






Friday, November 11, 2011

Al kisah : Ujian saringan HIV

Hai sume.. lame rasenyer x 'mengupdate' blog ni kan kan kan.... dek kerana hambatan mase yg sangat terhad buat aku x dpt nak update blog ni. ok arini aku nak cite pasal ujian saringan HIV. eceh2,,, memudahkan untuk sesape nnt nak kawen wat rujukan...  semalam aku gi wat ujian saringan hiv kat tempat aku klinik kesihatan pel klang.

Sebelum ni aku main serbu jer.. aku ingatkan leh terus wat. rupenyer kene wat appoinment dulu dik non.. bile dah wat appoinment ngan amek borang (free je) nurse tu suh dtg ari khamis nyer kul 2 ptg, dlm hati aku aduhhh kene cuti lagi.. so aku decide amek half day.
.

.

.
Hari yang dinanti2 kan.. aku pun kuar opis gi port klang. almaklum aku ni x der kete naik ler ktm, appoinment kul 2 tapi aku sampai kul 220 ptg. sampai jer klinik aku gi kaunter letak borang kat kaunter pastu amek no. jgn lupe bayar duit singgit sekali..dan aku pun tunggu la sampai no aku dipanggil....



kebetulan time tu terserempak plak ngan kawan sekolah.. dia pun duk wat test hiv gak. borak2 ngan dia sambil menenangkan hati yg tengah gelabah takot dicucuk... sampai giliran aku, nurse tu tanya sikit tentang detail aku untuk record pastu amek darah. sikit jer dia amek, cucuk kat jari kemudian test kat alat dia. terus dapat result. minta cop kat doktor dah siap~~~ wehehehehe... lega... dah leh kawen.....  oppss! bukan dah leh balik.. hihihi




tu jer la serba sikit pasal step2 nak buat ujian hiv. hope dapat membantu sesape yg tgh planning nak kawen dalam mase terdekat ni. ujian ni hanya sah untuk 6 bulan sahaja. so jgn wat awal sgt yer.. takot tetibe korang tukar tarikh terlambat dari tarikh yg sepatutnyer menyusahkan plak nak wat balik semula... mase itu sangat berharga dik non..


sementara nak balik tu aku gi memenuhi hajat cik perut yg minta diisi kat KFC. Sebenarnya nak makan cheezy wedges  jer tapi alang2 mkn jer la sekali... balik umah makan lagi... makan je la kan.. naik badan nyer tidak... T_T.... Camne nak demok~~


 ok habis sudah kisah ujian saringan HIV. bersyukur kepadaNYA dipermudahkan urusan dan aku kene setle kan bab yg lain plak untuk persiapan perkahwinan aku. ok... jumpe next entry plak yer,...tata~~

-Love-

Monday, October 10, 2011

i need paper lantern !!

Assalamualaikum & salam sejahtera (skema nyer )hai sume!! arini aku nak cite pasal paper lantern... sudah sgt suke sama ini paper lantern... ade x sesape nak sponser??? ngeh~~~ (ape ko ingat ko memey ke nak org sponser... )

sume ini terjadi apabila aku pergi kenduri ex class mate aku baru2 ni.... Puan Izura. anyway congrat's for puan Izura and Hubby~~

paper lantern warna pink letak kat khemah sgt comei... tapi aku x sempat amek gambar bagai sebab sibuk makan pastu nengok pengantin. terus lupe... hehehehe... (itu kebiasaan saya)

kat sini aku letak picture2 yang aku amek dari blog2 orang gak... sorry tuan. just nak sharing jer... hehehe





Santek kan?? :)


akan diusahakan nnt.... hehehe... nak jugak~~ 


-Love ryn-

Wednesday, September 28, 2011

love song



tetibe telinga ni nak layan lagu cintan cinton plak... hehee... skang ni aku tgh feeling layan lagu pasha feat adelia -penghujung cinta... ngehh... cam terbang2 jer bile dengar... muahahaha... gedik....


Berakhir sudah pencarian cintaku
Jiwa ini tak lagi sepi
Hati ini tlah ada yang miliki

Tiba diriku dipenghujung mencari cinta
Diri ini tak lagi sepi
Kini aku tak sendiri

.
.
.
.
.

Aku akan menikahimu
Aku akan menjagamu
Ku kan selalu disisimu seumur hidupmu
.
.
.
.

Aku akan menyayangimu
Kukan setia kepadamu
Kukan selalu disisimu seumur hidupmu
.

.
.
.
.
Tiba diriku dipenghujung mencari cinta
Hati ini tak lagi sepi
Kini, aku tak sendiri
.

.
.
.
.
Aku akan menyayangimu
Kukan setia kepadamu
Kukan selalu disisimu seumur hidupmu
.

.
.
.
.
Aku akan menikahimu
Aku akan menjagamu
Ku kan selalu disisimu seumur hidupmu
.

.
.


.
.
Ku kan selalu disisimu seumur hidupmu
Seumur hidupmu
Seumur hidupmu
Seumur hidupmu
Seumur hidupmu





-L.O.V.E-
ryn

Wednesday, September 21, 2011

kasih + sayang

sangat tersentuh hati tengok singa tu bermanje2 dengan tuan dia... walaupun dia dah lame duduk kat habitat asal dia... kalau aku dapat peluk singa tu nak gomol2 jer rasenyer... macam teddy bear... comel... time dia manje jer la.. time dia menyinge... tatot mak~~





Friday, September 9, 2011

ketupat palas




kekawan... tetibe plak aku teringin nak makan ketupat palas... isshhhh... (mengalahkan orang preggy la ko ni rin) pantang nmpk makanan kat mane2 mesti teringin..... adeh... aku sebenarnye x penah makan ketupat palas... so x tau rasenye macam mane... hehehe.. ni sume berpunce dari blog puan Puan Ann.. ketupat palas manis isi daging sambal... slurppp~~ cam sedap je kan.. mane nak caik ek?? huhuhu...


ketupat palas


macam sedap je kan...haaaaa.... semput.... saya mahu ketupat palas.... harus gi cari kat rumah terbuka mane2 ni... hihihi...  ;p




-rin-


citer raya lagi... hehehe

hai korang~~ macam mane beraya? seronok?hehehe.. pejam celik pejam celik dah 11 hari kite berayakan... kejap jer mase berlalu aku rase skang ni.. macam mane persiapan korang mase nak dekat-dekat raya kawan2?
macam aku mgu last2 raya tu memang dah sibok sangat2 kat umah tu. tungang terbalik gak lah. memandangkan aku je la sorang intan payung pengarang jantung anak dara dalam umah tu. so memang tak menang tangan. mak aku pun tak larat buat keje sorang2. so dia tugas kan aku untuk handle segale ape keje  kat umah. (praktis untuk pas kawen sekali la ni... hehehehe )... dari memasak, buat kuih raya, pasang langsir, cat umah je mak aku x bagi aku sebab hero kat umah ade leh tolong cat kan.. hehehe

macam kuih raya mak aku memang suke kalau buat sendiri, dia lagi puas ati.. lagi pun aku suke bagi orang makan ape yang aku masak dan ape yang aku buat sendiri. puas hati sangat dapat jamu kat orang sebab kite masak ikhlas dari hati kite..eceh2.. hehehe... dan dia x suke kuih moden2 ni... alhamdulillah aku sempat gak wat nak dekat2 raya tu kuih raya....

pastu malam raya aku sambung plak masak untuk lauk makan2 esok nyer plak.. seharian didapur sungguh memenatkan. orang lain leh jalan2 gi jalan taiping or jalan tar malam raya tu tapi aku masih sibok didapur... uhuk..uhuk... tak per la kan.. janji ikhlas kite wat. lagipun tahun ni insyaAllah tahun last aku beraya sebagai anak dara nok... tahun depan insyaAllah kalau bertemu lagi bulan ramadhan & syawal berpuase & beraya sebagai bini orang... weeeee .... best ek? best ke? best la kan... hehhehe.... dan pasti suasana nyer mungkin berbeza dari yang sebelum2 ni... tapi aku selalu terpikir... kalau aku dah kawen nnt sape nak masak kan untuk mak ngan abah nanti.. nak hidang kan untuk family aku nnt... (tetibe touching kan kau rin... *deng)Tserius wey... sebab memang keje aku sume tu...... T_T



- Empunye Blog: cik rin-











Monday, September 5, 2011

Selamat hari raya~~

hai sume~~ amacam raya ? meriah x nok? hihihi... kate raya setahun sekali kan.. mesti la meletupkan.. ape2 pun beraye2 gak.. kehidupan lepas raya tu kene pikir gak. jgn main sedap je nak berbelanje... pas aye mulut tenganga... kering kontang poket... hehehe... ape2 pun aku nak ucap selamat hari raye lah yer kepada korang sume... maaf zahir & batin. maaf kalau ade terkasar bahase atau tersalah ayat sepanjang aku post kan entry kat blog aku ni... huhuhu... kite hanya manusia biase yang tak dapat lari dari melakukan kesilapan... peace!! no war...

memandangkan masih lagi mood beraye aku tujukan lagu ni kat korang sume la yer... aku suke sangat lagu ni... happy jer... hehehe... nengok sikit muke abg nuar mase mude2... hehehe... so layan~~






-ririn-
****tetibe nak makan cekodok... grrr.. ape kes... 
salam aidil fitri

Friday, August 12, 2011

Bagus~~

Bagi mereka2 yang mencari dimana kedai bakery yg menjual alat2 pekakas dan bahan2 kering utk buat kek meh aku tunjuk kat korang. Macam aku sebelum ni mengagau mencari mane la kedai2 macam ni ade. Ghope2 nyer ade dekat2 opis aku jer.. haisshhh... hehehe... kat sini ko cakap la nak ape, tepung kek, baking powder, loyang, kotak kek dari yang kecik sampai yang besar bagak... sume ade kat sini... korang tinggal amek dan bayar jer... hehehe... kadang2 kan time kite nak buat kek ke ape ade bende yg susah nak caik kat kedai biase kan.. so kat sini sume ade.. kedai ni name dia kedai bagus.. salah 1 outlets dia kat shah alam sek 13....


.
.
.
.



.

.

.

.

.



nak tahu lebih lanjut?? korang pegi jer klik kat sini Bagus.... sume info yang korang nak leh tgk kat sini. dia ade wat demo ngan workshop gak bagi sape2 yang minat nak belajar buat kek.... ok... jumpe di lain entry~~ adios... salam.. dan selamat berbuke sume~~


-ryn-




Kuih....kuih...~~~

ermm Cakk!! hehehe.. hai korang sume~~selamat berpuasa~~ huhuhu... dah lame x update kan.. tengah malas nak update.. skang mood blog walking jer.. huhu..Puasa tak hari ni? hehe... tgh2 boring ni mesti pikir nak makan ape mase bebuke nnt kan.. nak beli ape kat bazar ramadhan nanti kan.. kan..kan...

Dah pikir dah ape nak buat @ beli mase buke nanti... huhuhu.. ni aku nak tunjuk antara kuih2 yang orang akan caik time nak buke pose... selalunyer la... 



kuih akok. 
kuih ni dari kelantan. En 'A' suke makan kuih ni. dia kate kuih ni sedap. walaupun rupa dia biase jer.. so jangan menilai dari ghoper yer keng kawan. cube dulu baru tau... 



Badak berendam.
 Aku pun x tau nape orang yang cipta kuih ni leh terpikir letak name cenggini.. hehehe.. tapi kuih ni memang sedap. lemak2 manis. sedap la.. mak aku rajin wat kuih ni time pose...


Roti john. 
ni kalau pose selalu nyer x beli roti john kat umah mmg x sah. abg2 aku memang dari dulu2 lagi kalau nak buke mesti beli roti john. time puase jer. kalau ari biase x der plak. hehehe..


Tepung pelita.

Kuih ni  i like.. sebab manis.. lemak berkrim.. atas lemak2 cikit... bawah dia manis.. hehehe.. 


Banyak lagi sebenarnya.. tapi aku letak yang ni jer la ek.. kang x tahan godaan plak korang.. huhuhu.. kay la... bubai~~

-ryn-



Monday, July 25, 2011

Doa mengawal perasaan marah

salam sume... hari ni aku nak share 1 doa kat korang... elok diamalkan kirenyer korang tengah marah.. amalkan selain selawat dan istighfar banyak2...




Surah Al Anbiyaa' Ayat 69



Terjemahan

"Hai Api, Jadilah Engkau sejuk serta Selamat sejahtera kepada Ibrahim (nabi)! "


share is caring.... renung-renungkan dan selamat beramal... :)

Sunday, July 24, 2011

Hari bahagia saya ......

Salam all.... aku nak share kat korang something... hehehe... sorry maybe dah lame, basi dah kot... baru skang nak share.. hehehe... gambo2 mase majlis pertunangan aku bersama Mr A..oppss! hehehehe... dan walaupun dah terlambat sangat aku nak ucap gak thanks sooo sooo much for all family, members, jiran2, sedara2.. yang banyak membantu secara langsung atau secara tak langsung sepanjang majlis pertunangan aku tu.. eceh.. macam artis la plak berucap.. hehehe...




senyum!!


actually.. sorry for all members yang aku x jemput.. ramai member yang tanya nape x bagi tau, tak jemput.. so sorry.. kalau boleh nak jemput sume yang ade...harap korang sume paham yer kawan2.. InsyaAllah..mase nikah nnt aku jemput korang sume aku buat pertunangan ni secara sederhana sahaja... hope sangat kawan2 sume paham... isshh.. susah nak jaga ati sume orang kan.. tapi aku try yerkk kawan2..






bakal mak mertua ku.. aminn..


dan sekali lagi aku nak ucap thanks dekat mak abah, along kak long, angah kak ngah , kapit, shah, mak jah & family, kak ngah, shela (thanks sponser make up), azi (thanks tolong mekapkan muke saya jadi cantek mase hari pertunangan saye.. hehee ) kawan2 sume yang sudi datang. yusma, fiza, azi, yati & mummy lin walau pun time tu tgh ngandung.. huhuhu.. ziela, thanks to all... yang sudi meraikan hari bahagia aku.. hanya Allah yang dapat membalasnya.. huhuhu....


And last but not least... for Mr 'A'... just want to say something... sayang saya pada awak tak ade penghujungnyer... hanya Allah yang boleh memisahkannya... T_T.... (jiwang giler.... huhuhu... ngan en tunang sendiri x per la kot..)... thanks sebab sudi terima segala kelemahan kekurangan yang ada pada diri b.. i'm not a perfect person.. but i'm trying to be a good for u sayang... sob..sob..sob... luv u always...

Wednesday, July 6, 2011

Jom minum susu dan menang~~

Susu... ermmm...nyummy... nyummy... dulu aku benci minum susu. ingat lagi kalo time kecik2 kalo mak bagi minum susu mencicit aku lari...hehehe... tapi tu dulu la.. time2 zaman jahiliyyah. bile dah meningkat remaje ni baru time ape kebaikan susu ni. salah 1 kebaikan yang aku bace adalah mengawal perasaan marah kite.cemner tu... dengan minum susu korang akan rase tenang tak mudah marah.


salah 1 kajian yang di buat mengatakan bahawa kalsium yang ada dalam susu membuktikan dapat meredakan kemarahan seseorang serta meberi kesan kepada sistem saraf manusia dengan merehatkan otak.... deng~~ ape lagi kebaikan susu... banyak lagi ni... cube korang negok nape baby kalo minum susu jer terus tido.

Dan kalau korang nak tau susu ni juga merupakan antara minuman kegemaran Rasulullah S.A.W... sebelum ni aku penah cite kat korang... cer negok ni balik yer.. Sini


Sekarang ni pun Dutch lady ade buat peraduan minum banyak dan menang banyak.... huhuhu... leh la try contest ni..minum banyak badan sehat untung nasib leh menang... huhuhu.... nengok kat sini yerkk..SUSU






ryn ;)

Tuesday, July 5, 2011

Pompuan pun boleh kencing berdiri??

haaa??? ape tu?? ape kah?? aku ade terjumpe dalam youtube tentang 1 produk yg direka khas untuk pompuan 'pee' berdiri... erkk... huhuhu... macam tak senonohkan... hehehe... kite layan tgk video ni yerk....










ryn :)

10 Reason Why You Should Leave Office Sharp




ryn

Friday, July 1, 2011

Laksamana Sunan kembali!!!

OMG.... novel laksaman sunan dah keluar... huhuhu... tak sabar nak dapatkan novel ni T_T.... bagi aku trilogi laksaman sunan merupakan novel yang terbaik aku penah bace.. eceh2... hehehe.. jalan cerita menarik, bile kite bace novel ni seolah2 macam kite dalam dunia sunan. memang berhantu... hehehe... jom kt tgk sikit sinopsis cite ni....





Sinopsis Sutera Bidadari








Tajuk : Sutera Bidadari
Penulis : Ramlee Awang Mursyid
Harga : RM22.00

Sinopsis

Saifudin – Muncul semula dari Tasik Hulu Melaka setelah 6 purnama dalam pengawasan dan rawatan Hang Tuah. Pengambaraan pun bermula ke Negeri Atas Angin untuk memburu Taghut durjana. Pelayaran telah mengundang banyak pancaroba. Namun, dia tetap berazam dan bertawakal memburu musuh yang telah banyak menyesatkan manusia.

Raja Roman – Setelah Sang Petala berlepas diri, Taghut terkapai-kapai hilang kesaktian. Lebih mendukacitakan apabila dia kematian permaisurinya… Sutera. Namun, dia masih berazam untuk menghapuskan Laksamana Sunan sehingga ke hujung nyawa.

Makhluk Sumpahan – Sang Dewi muncul akibat sumpahan Maharani Pulau Utara sebelum kerajaan itu runtuh suatu waktu dahulu. Sang Dewi menyeru nama Saifudin menerusi lontaran suara naluri. Sang Dewi kerap memerangkap Saifudin ke alam tidak berdinding.

Saifullah – Pada abad ke 21 ini, dia memburu sisa kejahatan yang berlanjutan dari tahun 1511. Abid Kamal dan Shahril turut menyertainya kerana Saifullah mirip Saifudin yang pernah hidup pada tahun 1511.

Ramlee Awang Murshid – Sutera Bidadari, bukan hanya mempamerkan aksi lasak yang menguja pembacaan, malah turut memanipulasikan emosi kerana karya kali ini menggabungkan kedua-dua elemen yang tidak terungkai sehinggalah ke noktah terakhir.


ryn :)







Thursday, June 30, 2011

SAVE THE DATE : TOMOK & AYU



sangat comel~~~~







ryn :)








Wednesday, June 29, 2011

Hargailah orang tersayang...

Salam semua....


hai korang... lame dah aku tak post entri kan...sibuk sikit la teman2 sume.. hari ni aku nak share something kat korang sume... hargailah setiap org yg ade disekeliling korang.. your family.. kawan2... kekasih hati.. sape saja, sebab kite tak tau apa ketentuan takdir yang Allah tentukan untuk kite.



Aku terpanggil nak post entri ni sebab aku terbace 1 entri dari teman blogger aku.. mula2 aku just nak tengok2 resepi jer.. kebetulan terbace 1 entri yang betul2 menyentuh jiwa, dan aku pasti sapa2 yang bace akan berjurai air mata..


Buat Ummi_izz, Kalau akak terbace entri ni.. maaf kalau akak tersinggung akan entri ni, sy x der niat lain.. cuma untuk tatapan dan peringatan untuk diri saya terutamanya dan teman2 lain supaya menghargai setiap orang disekeliling.. dan adakah saya nnt akan boleh jadi sekuat akak.... Semoga akak dan anak2 akan terus tabah dalam menempuh segala Ketentuan Allah..

ryn

Monday, June 6, 2011

Nora Elena~~

sape yang follow cite ni angkat tangan!! hehehe... best kan cite ni... aku baru jer nengok cite ni..sejak dah keje ni x sempat nak nengok tv kalau waktu keje.. balik umah pun masak..makan...borak2 ngan mak.. layan sikit tv terus tdo. tak larat akuu nak stay sampai larut malam..


kt sambung balik pasal cite nora elena ni... dengar cite drama ni adaptasi dari novel Kasih yang suci.. skang kan banyak drama wat adaptasi dari novel..



hehehehe... mase aku nengok cite ni... feeling lain macam la.... tiap kali kuar watak seth than tu... tiap kali terdetik kat hati:


"Best nyer dapat suami macam seth than tu~~~ "
"romantiknyer~~~ ngehhh T_T"
"Baiknyer dia... nape la si elena ni.... laki ko yang baik camtu pun masih x leh nak terima lagi..."
"nak macam ni gak~~~ ngeehhh ..."
"nak gak~~~"


hehehehe... dan aku pasti sume gegirl akan ade perasaan macam aku gak... hehehehehe...
sebenar nya aku tak penah bace lagi novel ni... nanti aku nak caik and nak bace gak... mase tu kompem sambil bace novel ni sambil2 senyum kambing sorang2....ngehh~~~ muahahaha,.... over ek ko ni rin... hahaha... papai~~~










rin :)



kawen-kawen...

pak..pak..gebunng2..pak..pak..gebung3... heehehehe... feeling ler tu.. hehehe...skang ni kan bulan orang kawen. setiap minggu ade je kenduri org kawen... aritu baru balik melaka ngan johor. Angah ade wat akikah kat kg kak ngah.. sepanjang2 jalan kat high way tu jem.. sabar je la.. walau pun bukan aku yg bawak tp tetap aku rase penat gile..ekekeke... cian along kan sebab dia yg kene drive. heee... abis gi kenduri umah kat melaka kt org terus gerak gi johor.

Nasib la x jem sangat dan samapai gak kat umah mak cik aku kat bandar tenggara. kt org tdo sane dulu esok baru gerak sama2 gi kulaijaya... fuhh... penat.. tapi best ar... sebab dapat makan lauk kenduri.. hehehe... minggu tu gak banyak member aku kawen...

Bile dengar lagu perantin ni tetibe je jd feeling2 nak kawen... ngeehhh.... gedik kan kau ni rin... muahahahaha... lalalala~~... ape pun.. untuk yg baru melangsungkan perkahwinan.. yang akan dan bakal selamat pengantin baru.. moga berbahagia dunia dan akhirat.. semoga mendapat keberkatan dari-Nya....Amin...









ryn

Monday, May 30, 2011

Eiqa MENTOR 5: dipenghujungnya...



jatuh cinta bile first time dengar lagu ni.... :)


ryn :)

Kisah Hati

jom layan lagu ni.... best~~




ryn :)

Friday, May 27, 2011

~~Gambar menarik untuk dikongsi~~~

hai sume~~~ ermm... pagi td sebelum buat keje aku ade tgk gambar2 lucu dekat 1 blog ni... so aku nak kongsi kat korang... aku tengok sorang dah terkekek2 gelak.. x syok plak... kite gelak sama2 ek... hehehe... enjoy~~~



banyak nyer... mane 1 nak nengok ni...





erkkk... dorang ingat api dah padam kot...




kuatnyer mamat ni kan....




kejam giler mamat depan tu...




woo... nengok la kasut dia camne...




huhuhu...






ade lagi sebenarnyer,.... nak nengok lagi pegi kat blog ni...
..Amazing Nara




ryn:)







Thursday, May 26, 2011

~~Sewing~~

Pagi!!!!!..... heeeeeeee.... sekarang aku tgh kegilaan nengok blog tutorial jahit baju.... T_T.... sangat santek ok............ nak macam ni gak......... tgk blog ni..sewmamasew
teringin sangat nak jahit macam ni... memandangkan badan aku yang kecik beli baju asyik x kene kat badan jer haruslah aku jahit jer baju aku kan kalo nak puas hati dan x nak bayar lebih.. huhuhuhu.... waaaa... rin dah kearah ciri-ciri keibuan la... HELLO!! harus ke nak belaja jahit harus ade ciri2 keibuan??? (betul ke ayat aku ni??)tidak ok... sape2 pun boleh belajar.. dan abang long aku pun belaja menjahit ok. Dan dia kate x rugi pung... untuk isi mase terluang dari wat bende tak pekdah baik la belaja bende-bende cam gini... betul tak senah?? huhuhu... sudah la... dari aku merepek lebih2 ni.. ape kate layan tengok tutorial dari blog tadi aku bagi... best wooo~~... hehehe... jumpe lagi di lain entry....~~ tatatititutu...






ryn :)

Wednesday, May 25, 2011

Tekanan!!!!!

grrrrrrr..... baru pagi tadi aku semangat nak buat kerja....tapi tibe2..... ade pulak bunyi bunyian yang memembingitkan telinga. waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... T_T...bos boleh x saya nak balik sekarang? tak boleh buat kerja langsung... opis sebelah ade buat renovation 1 bangunan gegar... belah kiri bunyi bising orang dok ketuk dinding.. belah kanan dok orang gi gerudi dinding... sana bunyi sini bunyi suma bunyi....... grrrrrrr................. waaaaa......







kerja~~kerja~~

pagi!!!!! hehehehe... ceria2 kan diri anda dengan senyuman yaa~~ huhuhu...
semangat ni nak kerja... semoga hari ini merupakan hari terbaik untuk aku dan untuk korang sume.. selamat menjalankan tugas sume~~~ see u soon~~ dadada~~~







ryn :)

Tuesday, May 17, 2011

~~Kupon McDonald~~

Pagi!!!... hehehe... esok McD bermurah hati nak bagi kat pelanggan setia dia. huhuhuhu... beli burger mc chicken 1 dapat burger lagi 1 free~~.... tp burger mc chicken jer la... so sape nak?? sile lah amek kupon ni... gi print banyak2... huhuhu....









-ryn-

Monday, May 9, 2011

'Nota Hati Seorang Lelaki'

Pagi!!! hai sume~~ Firstly aku nak ucapkan selamat hari ibu buat ibuku yg tersayang~~ sayang mak sangat2... mmmuahx!! hehehe dan untuk ibu-ibu diseluruh dunia. tanpa anda tiada la kami sume. hari ni aku nak konngsi satu cerita yang aku dapat dari email aku.... tak nak cite panjang... moh kite bace...hehehehe... renung-renung lan dan selamat beramal.... :)

PETIKAN : 'Nota Hati Seorang Lelaki' ( Pahrol Mohd Juoi )

Inilah cerita benar. Cerita benar seorang penulis yang Berjaya. Beginilah
kisahnya...
Entahlah apa yang selalu bermain pada fikiran ayah. Apabila saya ingin
pulang kembali ke kota, dia kerap minta duit. Seakan-akan mendesak....
" Ada duit? Minta ayah sedikit.."

Saya masih ingat waktu itu kehidupan saya terlalu sukar. Untuk mendapat
seratus ringgit di dalam poket pada satu-satu masa pun payah. Kalau balik
kampung selalunya duit yang ada hanya cukup-cukup tambang. Mujurlah, isteri
dan anak-anak saya sudah faham. Alhamdulilah mereka 'sporting' dan tidak
banyak meragam.


"Emak, ayah asyik minta duit. Bukan tak mahu bagi, tapi saya memang tak ada
duit," Bisik saya kepada emak. Emak seperti biasa, berwajah selamba, sukar
ditembak reaksinya.

" Bagilah beberapa yang ada," cadang emak pendek.
"Takkan 5 ringgit?"

Emak mengganguk.
Saya rasa bersalah untuk memberi ayah wang sebanyak itu. Apalah yang boleh
dibeli dengan wang 5 ringgit....Tapi kerana tidak mahu menghampakan harapa
ayah dan ikutkan cadangan emak, saya gagahi juga memberinya.

Ayah selalunya tersenyum menerima pemberian saya. Tetapi yang mengejutkan
ialah apabila kami sekeluarga berada dalam perut bas dalam perjalanan pulang
ke kota. Di kocek anak saya sudah terselit wang sepuluh ringgit. Siapa yang
bagi kalau bukan ayah? 10 tolak 5, saya masih 'untung' 5 ringgit. Geli hati
mengenangkannya.

Begitulah selalunya tahun demi tahun. Apabila kami pulang ziarah ke kampung,
saya akan memberi pemintaan ayah. Kengkadang terlupa, tetapi ayah akan
selalu mengigatkan. Akhirnya, saya memang sediakan peruntukan khas untuk
diberikan kepada ayah setiap kali pulang kampung. Kedudukan ekonomi saya
yang masih goyah kekadang hanya mengizinkan wang dua ringgit untuk diberikan
kepada ayah. Ironinya, ayah tetap dengan pemintaannya dan tetap tersenyum
apabila menerima. Tidak kira berapa jumlahnya. Emak terus-terusan selamba.
Saya masih sukar menandingi ketajaman rasa seorang isteri (emak) dalam
memahami hati suaminya (ayah).

Begitupun setiap kali dalam perjalanan pulang, kocek anak saya akan jadi
sasaran. Kekadang itulah duit pelengkap membeli tiket pulang. Ayah akan
setiap memasukkan duit yang melebihi jumlah saya berikan kepadanya. Saya
tidak mengambil masa lama untuk memahami apa maksud tersirat disebalik
perlakuan ayah itu. Dia meminta wang pada saya bukan kerana 'tidak ada',
tetapi dia ada sesuatu yang lebih besar ingin dicapainya atau
disampaikannya.


Namun, secara bertahap-tahap buku tulisan saya semakin mendapat sambutan.
Bukan itu sahaja, perniagaan yang saya mulakan secara kecil-kecilan semakin
membesar. Kalau dulu kami pulang ke kampung dengan bas, tetapi selepas
beberapa tahun saya pulang dengan kereta milik sendiri. Saya masih ingat
komen ayah ketika saya pulang dengan kereta kecil Kancil milik kami sendiri.

"Nanti, besarlah kereta kamu ini...." ujur ayah senyum.

Apapun saya tetap memenuhi permintaan ayah setiap kali pulang ke kampung.
Wang saya dahulukan kepadanya. Dan ayah juga konsisten dengan sikapnya, ada
sahaja wang yang diselitkan dalam kocek anak saya.

" Eh tak payahlah ayah..." sekarang saya mula berani bersuara. Ekonomi
keluarga sudah agak stabil. Malu rasanya mengambil duit ayah walaupun
perantaraan pemberian datuk kepada cucunya. Saya tahu dan sedar, hakikatnya
ayah hendak memberi kepada saya sejak dulu, tetapi sengaja atau tidak ingin
saya merasa segan, duit diberi melalui anak.

"Kenapa, dah kaya?" usik ayah. Hendak tak hendak, duit dikocek anak tetap
diselitkannya. Cuma sekarang bezanya, duit itu tidak lagi 'dikebas' oleh
saya. Dan dalam hati, saya mula berasa senang kerana jumlah yang saya
berikan kepada ayah, kini sudah melebihi apa yang mampu diselitkan ke kocek
anak saya. Tidak semacam dulu lagi, duit pemberian ayah kepada anak saya
sentiasa melebihi duit pemberian saya kepadanya.

Masin sungguh mulut ayah. Tidak sampai tiga tahun, kami bertukar kereta!. Di
samping menulis, saya menjadi penerbit. Perniagaan semakin rancak. Oleh
sebab bilangan anak bertambah dan keperluan kerja yang meningkat saya sudah
membeli MPV utuk kegunaan harian. Anak-anak mula menjejak menara gading.
Kehidupan semakin laju dan aktiviti semakin rancak. Namun sibuk sekalipun
saya tetap pulang menziarahi ayah dan ibu. Anehnya ayah tetap memberi kepada
anak saya walaupun kini saya telah dikenali sebagai korporat yang berjaya.
Rupa-rupanya, ayah memberi bukan kerana kekurangan atau kelebihan kami,
tetapi dia MEMBERI KERANA ALLAH. Mencontohi Allah al-Wahhab itu!

Anda ingin tah apa pesan penulis itu kepada saya? Ya, mari kongsi bersama :

" Kini aku benar-benar faham bahawa ibu ayah yang tua bukan beban dalam
kehidupan di dunia, lebih-lebih lagi dalam kehidupan di akhirat. Mereka
bukan 'liabiliti' tetapi sebenarnya aset untuk kita (walaupun istilah itu
sebenarnya kurang atau tidak tepat kerana ibubapa bukan benda). Rugi betul
siapa yang mempunyai ibu bapa yang telah tua tetapi mengabaikannya.

"memberi kepada ibu bapa hakikatnya memberi kepada diri sendiri. Walaupun
itu bukan niat kita ketika memberi, tetapi percayalah rezeki berganda akan
pulang kepada kita semula. DOA MEREKA MUSTAJAB. Harapan mereka kenyataan. Kasih mereka bekalan. Benarlah sepertimana sabda Rasulullah s.a.w, keredhaan Allah terletak kepada keredhaan ibu bapa."


Baiklah, inilah sebenarnya rahsia 'perniagaan' yang jarang-jarang
diperkatakan oleh tokoh korporat. Juga tidak pernah ditulis dalam mana-mana
buku perniagaan. Masih punya ibubapa? MEMBERILAH KEPADA MEREKA. Tidak ada?
Tidak mengapa, memberilah kepada anak-anak anda. Tidak ada juga? Memberilah kepada sesiapa sahaja. Kita sentiasa berfikir untuk memberi. Memberi kepada orang lain bererti memberi kepada diri kita sendiri walaupun itu bukan maksud kita ketika mula memberi!


-ryn-

Friday, May 6, 2011

Doa Nurun Nubuwwah

Doa Nurun Nubuwwah di katakan memiliki khasiat yang banyak sekali dan sangat menakjubkan terhadap siapa yang suka membaca dan mengamalkannya dengan ikhlas hati benar-benar kerana Allah.


Dan di antara khasiat –khasiatnya adalah seperti berikut;



(1) Pelindung dari Sihir.


Di riwayatkan , bahawa Rasulullah SAW bersabda setelah solat Subuh ketika duduk-duduk bersama para sahabat di Masjidil Haram, tiba-tiba datanglah Malaikat Jibril a.s. membawa doa Nurun Nubuwwah, seraya berkata : ”Wahai Rasulullah, aku telah di utus oleh Allah Subhanahu Wa Taala untuk menyampaikan doa ini kepadamu / Rasulullah”. Selanjutnya beliau bersabda :”Doa Nurun Nubuwwah ini banyak sekali faedahnya bila di baca dan diamalkan. Dan apabila tidak dapat membaca atau tidak hafal, maka cukuplah ditulis, kemudian tulisan tersebut disimpan dalam rumah, maka Allah akan senantiasa memberikan perlindungan kepada penghuni rumah itu dari sihir / tenung atau penyakit.


(2) Hajat Tercapai.


Barangsiapa yang membaca dan mengamalkan doa ini secara istiqamah pada setiap selesai solat sekurang-kurangnya sekali, maka Insya Allah apa pun hajatnya akan segera terlaksana.


(3) Penyelamat dari gangguan makhluk halus.


Bilamana doa Nurun Nubuwwah ini ditulis pada kertas lalu tulisan tersebut di letakkan pada tanaman, Insya Allah tanaman tersebut akan selamat dari hama, apabila di letakkan pada tempat-tempat yang menakutkan atau pada tempat-tempat yang ditempati syaitan atau iblis, jin atau hantu dan segala macam jenis makhluk halus, maka dalam waktu singkat mereka akan bubar dan minggat tanpa kembali lagi.


(4) Dimuliakan orang


Rasulullah SAW bersabda , ”Jika kamu ingin dimuliakan oleh orang lain, maka bacalah Doa Nurun Nubuwwah.”


(5) Pengasih


Bilamana anda ingin mendekati raja / menteri atau orang yang berpangkat atau berkumpul dengan orang banyak maka bacalah doa ini pada tiap hari sekurang-kurangnya sekali, Insya’Allah semua orang yang anda dekati itu akan menaruh kasih sayang.


(6) Air masin menjadi tawar


Bilamana anda pergi belayar naik perahu, kemudian disitu anda kehabisan air minum, maka bacalah doa ini pada air laut, Insya’Allah air laut yang semulajadi masin itu berubah menjadi tawar dan boleh anda minum.


(7) Bertemu para nabi.


Rasulullah SAW bersabda: ”Barangsiapa yang ingin bertemu dengan para Nabi, maka bacalah doa Nurun Nubuwwah sebanyak seratus kali, kemudian tidur, Insya’Allah akan mimpi bertemu dengan para Nabi, di samping itu siapa pun pun yang melihatnya akan menaruh kasih sayang, dan hendaknya tidak terhenti dalam mewiridkan doa Nurun Nubuwwah ini hingga sampai anak cucu.


(8) Penyembuh Kesakitan.


Bilamana ada orang sakit, maka bacalah doa ini pada minyak (minyak kelapa / sawit wijen), kemudian sapukan pada tempat yang sakit, Insya’ Allah akan lekas sembuh.


(9) Mengubat dari kerasukan.


Bilamana ada orang di rasuk hantu, syaitan dan jin, atau gila, maka cara mengubatinya adalah sebagaimana di atas.


(10) Kuat berjalan


Bilamana anda ingin kuat berjalan, bacalah doa tersebut pada daun sirih yang bertemu ruasnya, kemudian sapukanlah mulai dari kepala hingga kaki, Insya’Allah anda akan kuat berjalan walau sejauh perjalanan yang anda tempuh itu.


(11) Turun hujan.


Bilamana akan turun hujan dalam suatu perjalanan, agar anda tidak kehujanan, maka bacalah doa tersebut, Insya’Allah tidak jadi turun hujan.


(12) Pengaman bagi orang bertengkar


Bilamana ada orang yang bertengkar, sedang anda ingin melerainya maka bacalah doa ini, Insya’Allah orang yang bertengkar itu akan berhenti dan akhirnya saling memaafkan.


(13) Musuh menjadi takut


Bilamana anda pergi berperang (fisabilillah), bacalah doa ini, Insya’ allah tidak di kejar musuh, bahkan musuh akan lari tunggang langgang ketika bertemu dengan anda.


(14) Sulit bersalin.


Bilamana ada wanita bersalin yang sulit, maka bacalah doa ini pada pinggang atau mangkuk putih yang berisi air, kemudian airnya diminumkan, Insya’ Allah bayinya akan segera keluar tanpa kesulitan yang di derita oleh sang ibu.


(15) Sakit mata


Bilamana ada orang sakit mata, maka bacalah doa ini lalu tiupkan pada mata yang sakit itu. Insya’allah akan lekas sembuh.


(16) Penawar gigitan ular


Bilamana ada orang digigit ular, atau kena sengatan binatang berbisa, atau kena racun dan penyakit lain, maka bacakanlah doa tersebut pada tempat yang terkena gigitan atau sengatan itu, Insya’ Allah akan lekas sembuh.


(17) Raja Jin.


Bilamana anda ingin mendatangkan raja jin, maka bacalah doa ini sebanyak seratus kali dalam keadaan tidak berhadas (suci), baik suci badan dan tempat, kemudian masuk ditempat yang sepi pada malam Jumaat. Insya’ Allah anda akan dijumpai oleh si raja jin itu.


(18) Terhindar dari Kekufuran.


Bilamana anda membaca doa ini pada malam Jumaat sebanyak lima puluh kali, Insya’Allah akan terhindar dari kekufuran, bid’ah dan dijauhkan dari perbuatan buruk.


(19) Menjumpai Jin.


Suatu keajaiban yang luar biasa bilamana ada jin yang ingin menyerupai manusia, maka jadi lah ia manusia lantaran berkah-Nya doa Nurun Nubuwwah ini, begitupun manusia jika ingin menjumpai jin, maka ia mengamalkan doa tersebut.


(20) Penyelamat siksa neraka.


Bilamana doa ini di baca setiap hari, maka akan selamat dari siksa neraka, selamat dunia akhirat dan terhindar dari godaan syaitan.


(21) Ingin mimpi yang indah.


Bilamana anda ingin mimpi yang indah, maka bacalah doa ini pada malam Sabtu, sebanyak seratus kali, Insya Allah akan tercapai.


(22) Awet Muda


Bilamana anda baca pada malam Minggu, maka anda boleh awet muda walau usia sudah lanjut.


(23) Memberi keselamatan.


Bilamana anda baca pada malam Isnin, maka Allah akan memberikan keselamatan kepada anda, dijauhkan dari malapetaka.


(24) Menjadi kuat


Bilamana anda baca pada malam Selasa, maka anda akan menjadi kuat, serta terjauh dari penyakit.


(25) Gigitan yang kuat


Bilamana anda baca pada malam Rabu, maka gigi anda akan menjadi kuat, serta terjauh dari penyakit.


(26) Penyeri wajah.


Bilamana anda baca pada malam Khamis, maka wajah anda bertambah elok sehingga banyak wanita yang terpikat.


(27) Binatang menjadi patuh.


Bilamana anda baca pada malam Jumaat, maka semua binatang yang buas akan menjadi patuh terhadap anda.


(28) Melamar wanita.


Bilamana anda ingin melamar seorang wanita, maka berpuasalah sehari dan malamnya jangan tidur, kemudian bacalah doa ini terus menerus di tempat yang sunyi, Insya’Allah lamaran anda di terima.


(29) Harta dunia.


Bilamana anda ingin harta dunia, maka bacalah doa ini pada kunir (kunyit putih / temu) kemudian tanamlah di tanah, Insya’Allah akan jadi emas, tapi jangan berbicara atau beritahu orang lain.


Doanya:




info yang aku dapat dan aku sharekan kat sume orang yang sudi nak baca..bukan sekadar bace kalau boleh amalkan. untuk peringatan bagi diri sendiri juga sebenarnya..:) okey sume...tatatititutu.... hehehe...


-ryn-

Fadhilat Surah Al-Waqi’ah

Hai semua!!! kali ni aku nak share something kat korang sume. Semoga ini memberikan kebaikan kepada kita semua....


Sabda Rasulullah s.a.w.: “Sesiapa membaca surah Al-Waqi’ah setiap hari, ia tidak akan ditimpa kefakiran.”

Sabda Rasulullah s.a.w. : “Siapa membaca surah Al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya. (Diriwayatkan oleh Baihaqi dari Ibnu Mas’ud r.a.)

Sabda Rasulullah s.a.w. : “Ajarkanlah surah Al-Waqi’ah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah Kekayaan.” (Hadis riwayat Ibnu Ady)

Sabda Rasulullah s.a.w. : “Barang siapa yang membaca surah Al-Waqi’ah setiap malam maka dia tidak akan tertimpa kefakiran dan kemiskinan selamanya. Dan surah Al-Waqi’ah adalah surah kekayaan, maka bacalah ia dan ajarkan kepada anak-anakmu semua.”

Menurut fatwa sebahagian Ulama’ katanya: “Barangsiapa membaca surah Al-Waqi’ah pada setiap hari dan malam dalam satu majlis sebanyak 40 kali, selama 40 hari pula, maka Allah akan memudahkan rezekinya dengan tanpa kesukaran dan mengalir terus dari pelbagai penjuru serta berkah pula.”

Surah Al-Waqi’ah adalah surah yang ke -56 di dalam Al-Quran, terletak pada juzuk ke 27 dan terdiri dari 96 ayat. Dinamakan Al-Waqi’ah kerana di ambil dari lafal Al-Waqi’ah yang terdapat pada ayat pertama surah ini, yang ertinya kiamat. Di dalam surah Al-Waqi’ah ini menerangkan tentang hari kiamat, balasan yang diterima oleh orang-orang mukmin dan orang-orang kafir. Diterangkan pula penciptaan manusia, tumbuh-tumbuhan, dan api, sebagai bukti kekuasaan Allah dan adanya hari berbangkit.

Di dalam surah Al-Waqi’ah terkandung beberapa khasiat, antara lain:

Bila orang membiasakan membaca surah ini setiap malam satu kali, maka dia dijauhkan dari kemiskinan selamanya.
Bila di baca 14 kali setiap selesai solat Asar, maka orang yang membacanya itu akan memperoleh kekayaan yang berlimpah ruah.
Jika di baca surah ini sebanyak 41 kali dalam satu majlis (sekali duduk), insyaAllah di tunaikan segala hajatnya khususnya yang berkaitan dengan rezeki.
Supaya menjadi orang yang kaya sentiasa bersyukur, amalkan membaca surah ini sebanyak 3 kali selepas solat subuh dan 3 kali selepas solat Isya’. InsyaAllah tidak akan berlalu masa setahun itu melainkan ia akan di jadikan seorang yang hartawan lagi dermawan.
Amalan orang-orang sufi, supaya dilimpahkan rezeki. Hendaklah berpuasa selama seminggu bermula pada hari Jumaat. Setiap selepas solat fardhu bacalah Surah Al-Waqi’ah ini sebanyak 25 kali sehinggalah sampai pada malam Jumaat berikutnya; pada malam Jumaat berikutnya itu, selepas solat Maghrib bacalah surah ini sebanyak 25 kali, selepas solat Isya’ bacalah surah ini sebanyak 125 kali diikuti dengan selawat keatas Nabi sebanyak 1000 kali. Setelah selesai, hendaklah ia memperbanyakkan sedekah. Kemudian amalkanlah surah ini sekali pada waktu pagi dan petang. Insya’Allah berhasil.
Surah ini jika dibaca disisi mayat atau orang yang sedang nazak, insyaAllah di permudahkan untuk roh keluar dari jasadnya. Jika dibaca disisi orang sakit, diringankan kesakitannya. Jika di tulis, kemudian dipakaikan kepada orang yang hendak bersalin, InsyaAllah segera melahirkan dengan mudah. Boleh juga dibaca disisi orang yang hendak bersalin sebagai selusuh.
Menurut As’Syeikh Abi’l Abbas katanya

Bila hendak mengamalkan surah Al-Waqi’ah ini, terlebih dahulu berpuasa selama 7 hari, di mulai pada hari Jumaat berakhir pada hari Khamis. Puasanya “tidak memakan sesuatu yang bernyawa / tidak makan ikan, daging, segala haiwan, hanya makan sayur-sayuran sahaja.
Dalam 7 hari itu, sesudah solat fardhu, membaca surah Al-Waqi’ah sebanyak 25 kali. Apabila bacaan tersebut di mulai setelah solat fardhu Subuh pada hari Jumaat pertama, maka diakhirilah pembacaan Al-Waqi’ah itu pada setelah fardhu Isya’ pada Jumaat berikutnya.
Pada malam Jumaat terakhir ini hendaklah membaca surah Al-Waqi’ah sebanyak 125 kali kemudian selawat 1000 kali.


akhir kata.... renung-renungkan... dan selamat beramal.. :)



-ryn-

Makanan kegemaran Rasulullah S.A.W

Semua orang ada makanan kegemaran masing- masing. macam aku suke makan laksa.. sedap~~hehehe... macam korang suke makan ape? tapi sape yang tau makanan kegemaran Rasulullah? so mari aku kongsikan serba sikit tentang makanan kegemaran Rasulullah. Aku dapat info ni dari email aku. Semestinya makanan kegemaran Rasulullah ini mengandungi banyak manfaatnya yang sangat berguna yang kite kadang-kadang sendiri pun tak tau kan.... :)



1. Barli – Amalkanlah meminum sup barli kerana ianya sangat baik untuk meredakan demam.
2. Kurma - Rasulullah S.A.W. bersabda, "Barangsiapa di dalam rumahnya tiada tamar, rumahnya seperti tiada makanan", Bagi ibu mengandung, digalakkan mengambil kurma sebagai makanan tambahan
3. Buah Tin – Sesiapa yang ada buasir digalakkan memakan buah yang dikatakan adalah buah dari syurga
4. Anggur – Tahukah anda bahawa Rasulullah S.A.W. sangat gemar memakan buah anggur? Dikatakan dapat membersihkan darah, memberi tenaga , menguatkan buah pinggang, dan mencuci usus.
5. Madu – merupakan penawar terbaik bagi penyakit cirit-birit sekiranya diminum dengan air panas. Ia digunakan untuk menaikkan selera serta menguatkan perut, ia juga dikatakan dapat dijadikan sebagai pengawet daging, perapi rambut, dan pencuci mulut. Ia juga dipercayai sangat berkhasiat sekiranya di ambil pada waktu pagi bersama air suam.
6. Semua Jenis Tembikai - Rasulullah S.A.W. bersabda, "Tiada seorangpun wanita yang mengandung dan memakan tembikai akan gagal menghasilkan zuriat yang baik wajahnya dan baik juga kelakuannya".
7. Susu - Rasulullah S.A.W. bersabda bahawa susu menghilangkan panas/haba di hati hati seperti jari menghilangkan peluh di kening. Ia menguatkan tulang belakang, mencerdaskan otak, memperbaiki penglihatan, dan mengelakkan kita daripada penyakit nyanyuk.
8. Cendawan - Rasulullah S.A.W. bersabda bahawa cendawan ialah ubat yang baik untuk mata.Dikatakan juga bertindak sebagai perancang keluarga dan menahan daripada lumpuh.
9. Minyak Zaitun – dikatakan sangat elok untuk kulit dan rambut, melambatkan penuaan, dan merawat radang perut.
10. Delima - Rasulullah S.A.W. bersabda bahawa ia membersihkan kamu daripada gangguan daripada syaitan dan iblisselama 40 hari
11. Cuka - Rasulullah S.A.W. sangat suka makan bersama minyak zaitun (ianya kini menjadi menu popular di restoran elit di Itali)
12. Air - Rasulullah S.A.W. bersabda, "Minuman terbaik di dunia ialah air, apabila kamu rasa dahaga minum ia dengan menghirup dan bukan dengan meneguk, meneguk boleh menyebabkan kesakitan pada paru-paru".

so sekarang korang dah tau kan? hehehehe.... jumpe di lain entry... tata~~~











-ryn-



Thursday, April 28, 2011

SENYUM ITU INDAH......


credit:Pakcik Google


Senyum seindah suria... yang membawa cahya... senyumlah dari hati dunia mu berseri.... senyum umpama titian dalam kehidupan, kau tersenyum ku tersenyum kemesraan menguntum...hehehe..betul ke aku nyanyi ni?? Dah terang2 senyum tu indah tapi ade gak orang yang kedekut nak senyum kat orang lain. Bukannye kene keluar duit cik kak oitt... free of charge. itu pun susah... haisshh..

Tak faham aku ngan orang2 yang susah sangat nak senyum ni. Mahal betul nak bagi senyuman kat orang.kadang2 bile kite senyum kat dia siap jeling naik juling balik kat kite... amboi..sabar jer la..ini macam orang pun ada ka??


credit:Pakcik Google

Tahukah anda bahawa senyum itu juga satu senaman yang boleh membuat muke korang awet muda...Apabila korang senyum otot yang digunakan hanya 17 otot muka sahaja berbanding bila korang masam kelat otot, kerut2 dahi otot yang digunakan adalah sebanyak 43. banyak nye!!


credit:Pakcik Google

Tapi tu la... kalo kite pegi kat kaunter2 pertanyaan, kat mane2 lah.. kalau kite tanya x der nyer nak cakap elok2.. pada hal kite tanya baik2 ni.. dia leh cakap kasar2... kite senyum kat dia.. dia leh wat dek jer.. haisshh.. senyum lah sikit. bukan rugi pun. mungkin penat nak layan karenah pelanggan,tapi jangan la nak babit kan orang yang tak bersalah gak. kor marah orang lain, orang yang tak der kene mengena pun ko nak masam. Padahal orang tu punye lah elok cakap ngan ko.. tak paham aku ngan orang sekarang ni...









credit:Pakcik Google

1 lagi fakta mengatakan dari pakcik google, kanak2 jarang diserang pengakit yang serius macam serangan jantung, strok, darah tinggi. sebab apa? salah 1 sebab nyer dorang ni keje dia gelak jer.. senyum gelak... risiko kene penyakit ni memang rendah la. kalo nak banding ngan orang dewasa.... hehehehe...


so..... mulai sekarang.. mulakan hari anda dengan senyuman.... tata~


-ryn-